O nama

Povijest

APZ – Arhitektonski projektni zavod – inženjering je projektna i konzalting tvrtka sa sjedištem u Zagrebu.
Osnovan je Uredbom Vlade Narodne Republike Hrvatske od 18. ožujka 1946. godine o osnivanju Zemaljskog građevno - projektnog zavoda s ciljem i zadaćom da (citat Uredbe) po narudžbama javnih ustanova i privatnih osoba vrši projektiranje i izradu elaborata za sve vrste arhitektonskih i građevinskih objekata, regulacija, sanacija i trasiranja.

Kao prva takva projektna institucija na jednom mjestu okuplja koncentraciju stručnih kadrova kakve u Hrvatskoj nikada ranije nije bilo.
U studenome 1947. godine Zavod će uzeti novo ime – Arhitektonski projektni zavod, skraćeno APZ.

Prve prioritetne zadatke nužne obnove (stanovanje, ceste, pruge, škole) slijede projekti kapitalne izgradnje u gospodarstvu, industriji i energetici.
Svojim radom stručnjaci – projektanti APZ-a kvalitetno odgovaraju na najrazličitije društvene prioritete i potrebe, uzimajući u obzir funkcionalnost i estetiku, materijalne mogućnosti, te razvoj tehnike i tehnologije. U njihovoj međuzavisnosti stvaraju prepoznatljivu i relevantnu arhitekturu za budućnost, a kao odraz vremena i prostora u kojem djeluju. Povijest tvrtke odredila su imena kao Tučkurić, Tušek. Plehati, Kauzlarić, Ostrogović, Delenardo, Novak, Haberle, Bartolić, Horvat, Kauzlarić, i mnogi drugi.

S nesmanjenom koncentracijom stručnog potencijala u projektiranju, APZ ostvaruje kontinuitet poslovanja, transformirajući se po potrebi. Transformacija pretpostavlja različito organizacijski strukturirane formacije, sukladno posebnostima projektantskih zadataka te tržišnim okolnostima. Naravno, uvijek s ciljem što učinkovitijeg kreativnog i poslovnog rezultata.

APZ nastavlja iste tradicije i nakon Domovinskog rata i osnutka hrvatske države. Obnova zemlje ponovno određuje prirodu projektantskih aktivnosti.

Sve veće oživljavanje gospodarskog života, promjene vlasničkih odnosa, globalizacija i liberalizacija tržišta – kapital i profit s jedne, a strategijski razvoj države s druge strane – značajno utječu na prirodu investicijskih ulaganja. Posljedični utjecaj tih činioca na prostorno planiranje, projektiranje i graditeljstvo određuje novo razdoblje poslovanja i nužno proširuje djelatnosti APZ-a, te predstavlja nove izazove na koje APZ i njegovi stručnjaci primjereno odgovaraju.

S punim pravom APZ se smatra značajnim učesnikom u stvaranju povijesti moderne hrvatske arhitekture, kao stjegonoša širokog spektra projektantskih i inženjering djelatnosti.
Nastavljajući tu tradiciju, APZ ostvaruje današnji opus u želji da i taj (p)ostane dio referentne povijesti za vremena koja dolaze.